Co To Znamená Nutriční Terapie?

Nutriční terapie nebo také léčebná výživa je jedním z oborů nelékařské zdravotnické péče. Jak už napovídá sám název, tento obor se zabývá nutricí (výživou) člověka. Nutriční terapeut je zdravotnickým pracovníkem, odborníkem, který absolvoval studium oboru Nutriční terapeut na vyšší odborné nebo vysoké škole.

více »

Tuky V Dietě Teoreticky I Prakticky

Tuky neboli lipidy jsou společně s bílkovinami a cukry základními živinami, bez jejichž pravidleného příjmu se lidské tělo neobejde. V případě tuků záleží nejen na množství, které přijímáme v potravě, ale zejména na jejich složení, a to výrazněji než v případě bílkovin a cukrů.

více »

Cukry V Dietě

Sacharidy jsou v naší dietě zastoupeny nejvíce, nelze se bez nich obejít a nelze je tedy z redukční diety vyřadit. Cukry jsou základním palivem většiny buněk v těle, některé jsou na glukoze přímo životně závislé (např. červené krvinky, nervové buňky).

více »

Umělá Sladidla Ano Či Ne?

Umělá sladidla, jejich použití a zdravotní bezpečnost jsou poslední dobou diskutovaná témata. Objevují se informace o tom, že některá umělá sladidla způsobují rakovinu, hyperaktivitu dětí a jiná závažná onemocnění. Odpůrce umělých sladidel, paní profesorka Strunecká, informovala o škodlivosti aspartamu ve své knize Doba jedová. Odborníci přes výživu a chemii potravin naopak považují aspartam za zcela bezpečný. Jak to vlastně je asi hned tak nedovíme.

více »

Umělá Sladidla – Jejich Klady A Zápory

Pro umělá sladidla v kuchyni sahají mnohé z nás čím dál častěji. A to zejména proto, že jsme si vědomy značných výhod, které tyto látky oproti běžnému cukru mají. Je obecně známo, že právě umělá sladidla jsou charakteristická absencí či výrazně nižšími hodnotami kalorií, a tak se při jejich konzumaci nemusíme bát o svou linii a dokonce ani o své zuby. Tyto látky totiž zároveň na rozdíl od cukru nepodporují tvorbu zubních kazů.

více »

Potravinové Alergie A Intolerance

Podstatou alergické reakce na potravinu nebo některou její složku je nepřiměřená reakce našeho imunitního systému. Ke vzniku takové reakce stačí i jen velmi malé množství dotyčné potraviny. Tato reakce se objevuje u citlivých jedinců a vždy se při ní aktivuje imunitní systém.

více »

Celiakie

Celiakie se projevuje trvalou a celoživotní nesnášenlivostí lepku. Jedná se o dědičné autoimunitní onemocnění, které se objevuje u dětí i u objevující se u dospělých.

více »

Maso Jerky - Zdravé Mlsání

Každý z nás zná ty chvíle, kdy zasedne v klidu k televizi nebo k zajímavé knížce a najednou ho "přepadne mlsná". Nebo hledáte něco lehkého, ale vyživného do batohu na výlet nebo na sport a sušenky vás zrovna "neberou". Pak pojďte s námi na exkurzi sušeného masa Jerky.

více »